Trampetlerde Ses Skalası & Snare Construction Brief

Trampetler ile ilgili konuları, markaları burada konuşalım...

Yetkili: semih62, aykut35-35, aşmış, cagil

Forum kuralları
Bu bölümdeki konular ansiklopedik değerdedir. Bilgi içermeyen; niteliksiz, kalitesiz ve keyfi iletiler silinecektir!.
Yardım (fikir, görüş, soru, merak) talepleriniz için lütfen İlk Yardım Merkezi'mize başvurunuz!.

Trampetlerde Ses Skalası & Snare Construction Brief

İleti Masterworks-Artisan » 29 Haziran 2007, 16:54

Metal trampetler bildiğiniz gibi çelik, pirinç, bronze ve de alüminyumdan yapılıyor. Doğal olarak kullandığınız alaşıma göre, titreşimler farklılaştığından dolayı, farklı karakterlerde sesler çıkartıyorlar. Pearl' ün bu çizelgesinde alaşımlara göre Brighter (daha parlak) ve Warmer (daha sıcak) olarak bir ayırım yapılmış ve de ses skalası belirtilmiş. Burada bahsedilen parlak sesler, tiz karakterli ve de sert karakterli, köşeli bir frekans eğrisi olan sesleri; sıcak sesler ise, daha yuvarlak frekansları ve de yumuşak geçişli sesleri ifade etmektedir. Bir miktar daha bas karakterlidirler ve de midleri daha açık olduğundan tiz ve de bas sesler arası geçişleri daha yumuşak olmaktadır. Bu da sese "göreceli olarak" bir sıcaklık katmaktadır.

Maple ile Birch arasındaki fark da aynen bunun gibidir; maple yuvarlak sesler ve de yumuşak geçişlere izin verirken, birch daha "punchy" diye tabir edilen, sert ve de parlak bir ses üretir... Bu da metallerdeki alaşımların özellikleri gibi ağaçların damarlarının sıklığı ve de yoğunluğu gibi etkenlere bağlıdır...

Bu çizelge aradığınız sesler anlamında işinize biraz olsun yarayacaktır...

Resim
Resim
Je est un autre!. Tant pis pour le bois qui se trouve violon, et nargue aux inconscients, qui ergotent sur ce qu'ils ignorent tout à fait !
-DAVULANAHTARI FORUM KURALLARINI OKUYUNUZ!
Kullanıcı avatarı
Masterworks-Artisan
Administrator

Uyarıları: (0%)
Davul: Pearl Masters Studio
Ziller: Sabian Masterwork

Drum Tuning Bible / Snare Construction Brief

İleti Masterworks-Artisan » 23 Kasım 2007, 12:30

Buraya alıntıladığım yazı Drum Tuning Bible adıyla bilinen DTB.pdf dosyasından alıntıdır... Dosya çok uzun ve de bir çok konuyu ayrıntılı olarak anlatıyor olup, aynı zamanda İngilizce' dir. Ayrı ayrı başlıklar halinde ekleyeceğim bu yazıları, zamanı olanlar Türkçe' ye çevirebilirlerse, çok güzel bir şey yapmış olurlar. Ben de elimden geleni yaparım...

Metal trampetlerin, yapıldıkları malzemelere göre sound ve ton ayırımını anlatmaktadır, aşağıdaki yazı... Buradaki tanımlamalar, "yaklaşık" tanımlamalardır; mutlak değildir. Bunun nedeni, bu tonların oluşmasını sağlayan faktörlerin değişkenliği ve de çokluğudur. Derinin cinsi, akort farklılıları, tuşe, çalma esnasında içinde bulunduğunuz atmosfer vb. Ben, Brass' ı (pirinç) çevirmeye çalıştım, sizlerde madde madde diğerlerini çevirebilirseniz, güzel bir kaynağımız olmuş olur. Bu başlığa, gereksiz ve içeriksiz iletiler atılmaması, bilginin kolay ulaşılabilirliği anlamında önemlidir. Çöplerin arasında, ekmek aramayalım...

"Snare, Construction Brief

Brass: A very sharp edge to the sound and very rich with mellow overtones.
Steel: A step more towards bright with a very pronounced ring, allot of bodyand longer decay than brass.
Aluminum: Clear, open sounds with bright, crisp overtones and is capable ofincredibly loud rimshots.
Bronze: A close cousin to brass with the overall character of woods, can beloud, a good all around drum.
Copper: A close cousin to the Aluminum drum only slightly warmer.
Hammered: Same overall characteristics as the parent material, only slightly lessresonance to varying degrees.
Metal Thickness: The 1mm shells are not as low to mid range resonant as thicker shellssuch as 3mm plus.
Metal Cast Drums: Very Loud and Resonant due to special cymbal alloys used in the casting process.

Small Diameter: Means higher pitch.
Longer Length: Means more power and shell resonance, longer decay.
Shallow Depth: Means more articulate, less power due to decreased shell area.
Snare Bed: A slight depression in the resonant side bearing edge to allow thesnare to ride closer to the head.
Bearing Edges: Lessthan 45° are not inferior, they simply make for a different sound,usually less resonant and darker in character the less the angle, 35°is popular on Birch Drums.

Drums get brighter if the crown of the bearing edge is a tighter radius (sharper)than if the radius is flatter (may be desired on the toms and kick). "

Trampet Malzeme (yapı) Özeti:

Brass: Yumuşak ve dolgun "overtone" lu, keskin hatlı bir sound.
Je est un autre!. Tant pis pour le bois qui se trouve violon, et nargue aux inconscients, qui ergotent sur ce qu'ils ignorent tout à fait !
Kullanıcı avatarı
Masterworks-Artisan
Administrator

Re: Trampetlerde Ses Skalası & Snare Construction Brief

İleti Bonheur » 23 Kasım 2007, 21:17

Çelik: Biraz daha canlı (parlak) ve etkili bir tınıya sahip. Pirinçten daha güçlü ve overtone'u daha fazla.
Aluminyum: Parlak ve hızlı overtone'lara sahip açık seslere sahiptir. Çok güçlü ve volümlü rimshotlar yapılabilir.
Bronz: Pirinçlere benzer ama biraz daha ağaç karakteri vardır. Yüksek sesli olabilir. Her türe uygundur.
Bakır: Aluminyuma benzer ama daha sıcak bir karaktere sahiptir.
Çekiçlenmiş: Kullanılan malzemenin özelliklerini taşır ama daha az rezonansa sahiptir.
Metal kalınlığı: 1mm trampetler, daha kalın olan 3mm plus trampetler kadar low-mid karakterlere sahip değildir.
Metal Döküm Davullar: Dökümde zil alaşımları kullanıldığı içinçok yüksek sese ve rezonansa sahiptir.

Küçük Çap: Daha yüksek tını.
Daha fazla uzunluk : Daha fazla güç ve rezonans. Daha fazla overtone.
Daha sığ derinlik: Trampet alanı azaldığı için daha anlaşılır ama daha güçsüz.
Snare yatağı (?) : ?
Kenarların kesimi : 45 dereceden aşağısı çok farklı bir ses verir. Derece azaldıkça genellikle daha az rezonans ve daha karanlık karakter oluşur. 35 derece birch davullarda çok popülerdir mesela :D
En son Bonheur tarafından, 23 Kasım 2007, 21:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
[LEFT]Resim[/LEFT]
Bonheur

İleti Masterworks-Artisan » 24 Kasım 2007, 13:16

Öncelikle yardımların ve de çevirin için teşekkürler, Bonheur; eline sağlık... Resim

Snare yatağı:

Trampetin altındaki "chord" un (tellerin) trampetin kenarlarındaki bağlantı yerlerinin denk geldiği noktalardaki, oylumlardır. Trampetinizin altını çevirdiğinizde görürsünüz; tellerin kenarlara denk geldiği yerlerde özel yapılmış bir çukurluk vardır, "snare bed" (snare yatağı) denilen bölge burasıdır. Bu bölgenin böyle oylumlu olmasının nedeni, tellerin kenar kısmındaki metal platformların deriye iyice temas edebilmesini ve de tellerin tamamının titreşimde kullanılmasının sağlamaktır...

Bir örnek:

Resim
Kullanıcı avatarı
Masterworks-Artisan
Administrator

İleti yamahadrum » 03 Ağustos 2008, 17:32

Arkadaşlar, trampetler hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Benim bir sorum olacak 8"x14" Brass bronz trampet çok derin bir trampet derinliğinin çok fazla olması trampetin sesinin daha fazla çıkmasımı demek oluyor? yukarıdaki yazılara göre ben öyle anladım bu konuda biraz bilgi verirseniz sevinirim.
Kullanıcı avatarı
yamahadrum

Davul: Yamaha Stage Custom
Ziller: Zildjian istanbul

İleti faysonor » 03 Ağustos 2008, 17:52

yamahadrum demiş ki:Arkadaşlar, trampetler hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Benim bir sorum olacak 8"x14" Brass bronz trampet çok derin bir trampet derinliğinin çok fazla olması trampetin sesinin daha fazla çıkmasımı demek oluyor? yukarıdaki yazılara göre ben öyle anladım bu konuda biraz bilgi verirseniz sevinirim.

Öncelikle keşke mesajı biraz daha sakin yazsaymışsın. Trampet brass(prinç) mi? Bronz mu? Derinmi? Çok mu derin? Yoksa derinliği çok fazlamı. Biraz karmaşa olmuş ama en sonunda anladım ne anlatmak istediğini...

Trampetten fazla ses çıkmasında derinlik, kat sayısı(kalınlık), ağaç türü(metal türü), kullanılan deri hatta cord teline kadar bir sürü etken var bahsettiğim bütün etkenleri sabit sayıp sadece derinliği değişken tutacak olursak; 8" derinliğe sahip bir trampet 3" lik derinliğe sahip bir trampetten daha fazla ses çıkaracaktır.
Sonor Force 2005 Drums
Gretsch Snare
Ezel Handmade Retro Custom 0088
Zildjian & İstanbul Cymbals
Meinl Percussion Efects
Promark Sticks
DW 9000 Series Pedals
Tama Hardware
Pearl Advance Hardware
Kullanıcı avatarı
faysonor

Davul: Sonor
Ziller: Zildjian

İleti yamahadrum » 03 Ağustos 2008, 18:03

faysonor,haklısın mesaj biraz karışık olmuş ama sen anlatmak istediğimi anlamışsan mesele yok. 8"x14 ölçülerinde bir trampet almayı düşünüyorum o yüzden sordum, senin'de dediğin gibi sesin fazla çıkmasını istiyorum, herhalde bu ölçüdeki bir trampetten diğer trampetlere nazaran daha fazla ses çıkar.
Kullanıcı avatarı
yamahadrum

Davul: Yamaha Stage Custom
Ziller: Zildjian istanbul

İleti faysonor » 03 Ağustos 2008, 18:10

yamahadrum demiş ki:faysonor,haklısın mesaj biraz karışık olmuş ama sen anlatmak istediğimi anlamışsan mesele yok. 8"x14 ölçülerinde bir trampet almayı düşünüyorum o yüzden sordum, senin'de dediğin gibi sesin fazla çıkmasını istiyorum, herhalde bu ölçüdeki bir trampetten diğer trampetlere nazaran daha fazla ses çıkar.

Maple bir trampet düşünüyorsun diyelim 8" trampet daha derin olmayan yine maple trampetlere nazaran daha yüksek ses çıkarır ama yanında overtone gibi bazı dezavantajlarıda getirebilir.
Sonor Force 2005 Drums
Gretsch Snare
Ezel Handmade Retro Custom 0088
Zildjian & İstanbul Cymbals
Meinl Percussion Efects
Promark Sticks
DW 9000 Series Pedals
Tama Hardware
Pearl Advance Hardware
Kullanıcı avatarı
faysonor

Davul: Sonor
Ziller: Zildjian

İleti slaughter » 09 Şubat 2010, 00:30

overtone agaç mı? yoksa metal , brass (Pirinç) ,Çelik , aliminyum trampetlerdemi daha çok olur? Anladığım kadarıyla metal türü trampetlerde daha çok oluyor doğru mu biliyorum??
Kullanıcı avatarı
slaughter

Ziller: Alchemy
İsim: semih

İleti timut » 09 Şubat 2010, 13:01

merhaba,benimde konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir sorum olacak.Elimde 12'' fazla bir akçaağaç tom var,derinliği 10'' ,bunu tranpete çevirmek istiyorum.Derinliğini değiştirmesem nasıl bir sonuç alırım? yada ikiye bölüp 5'' derinliğe düşürsem nasıl bir sonuç alırım? Hangisi daha tercih edilir bir sonuç verir? Görüşlerinizi rica eder,esenlikler dilerim.
timut

Davul: PEARL EXPORT
Ziller: istanbulradiant
İsim: ÜMİT

İleti izzki » 09 Şubat 2010, 13:28

timut demiş ki:merhaba,benimde konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir sorum olacak.Elimde 12'' fazla bir akçaağaç tom var,derinliği 10'' ,bunu tranpete çevirmek istiyorum.Derinliğini değiştirmesem nasıl bir sonuç alırım? yada ikiye bölüp 5'' derinliğe düşürsem nasıl bir sonuç alırım? Hangisi daha tercih edilir bir sonuç verir? Görüşlerinizi rica eder,esenlikler dilerim.

Astarı yüzünden pahalıya gelir.Çok zor iş.Daha doğrusu kalifiye isteyen bir mevzu.Bir defa ikiye bölmesi zaten büyük olay.Bölme demeyelim biz ona.Çünkü keserken 45 derece açı ile mi keseceksin 60 derece ile mi; bunlar önemli.Luglar tek parça ise tümden söküp altlı üstlü lug alman gerekecek.Alt kasnak değişecek,strainer alnacak.Kort alınacak.Kardeş sen git Mahir saraç ya da İsmail Ezel i bul kendine güzel bir 12" trampet yaptır.Aynı fiyata gelecek emin ol. ;-)
Kullanıcı avatarı
izzki

Davul: Yamaha Recording Cs
Ziller: Istanbul-Mehmet
İsim: İskender

İleti izzki » 09 Şubat 2010, 14:05

izzki demiş ki:Kardeş sen git Mahir saraç ya da İsmail Ezel i bul kendine güzel bir 12" trampet yaptır.Aynı fiyata gelecek emin ol. ;-)

"Kardeş" derken yaşınızı görmemiştim özür dilerim :oops:
Kullanıcı avatarı
izzki

Davul: Yamaha Recording Cs
Ziller: Istanbul-Mehmet
İsim: İskender

İleti birisi26 » 10 Şubat 2010, 16:18

Okaliptüs(eucalyptus),meşe(oak),ıhlamur(basswood),kavak(poplar) gibi ağaçlar hakkındada bilgi alabilir miyiz? Gerçi sitede oak hakkında bazı bilgiler verilmiş ama bu başlıkta da yararlı olabileceğini düşünüyorum.
birisi26

Davul: Yamaha OAK Custom
Ziller: Amed-Zildj-Sabi-Ist
İsim: Oğulcan

Trampetler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir